Binnen de eerste 10 seconden heeft uw potentiële klant reeds een mening over u gevormd. Het klinkt hard, maar het is een feit dat mensen dit vaak doen en oordelen het boek door zijn omslag. En zo krijg je maar één kans om een geweldige eerste indruk te maken. Gelukkig zijn er een paar trucs om hun aandacht te trekken door uw uniek ontworpen visitekaartje onder hun neus te duwen.

Het is altijd een goed idee om je eigen promotiemateriaal bij te hebben. Of u nu een netwerkavond bijwoont of toevallig een oude vriend tegen het lijf loopt die nu een mogelijke zakenpartner zou kunnen worden. Dat gezegd hebbende, uw visitekaartje moet ook goed genoeg zijn om een goede indruk achter te laten. Hieronder is een lijst van essentiële tips om in gedachten te houden bij het ontwerpen van het perfecte visitekaartje.

1. De kwestie van Grootte en Kleur

Bekijk de informatiesheet voordat u met het ontwerpen begint. U vindt de grootte van hun kaarten en de ondersteunde bestandstypen. De meest voorkomende kaartformaat is 84 mm x 55 mm, dus het beste documentformaat om aan te werken is 1039 x 697 pixels; vergeet niet om je bleed (of afloop) mee in te stellen. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen die u gebruikt minstens 300dpi zijn voor een resultaat op hoge kwaliteit.

Het is een goed idee om te werken in CMYK-modus, in tegenstelling tot RGB. CMYK staat voor cyaan, magenta, geel en zwart (de zwarte kleur wordt ook Key genoemd), en wordt gebruikt in kleurendruk. CMYK is een subtractieve kleur model, dat werkt door het maskeren kleuren op een lichte of witte achtergrond, het verminderen van de hoeveelheid en de kleur van het licht dat wordt gereflecteerd door het papier.

1. The issue of Size and Colour

Het scherm dat u gebruikt om dit artikel te lezen gebruikt een RGB of additief kleurmodel, door Rood, Groen en Blauw te mengen om zo de meerderheid van het zichtbare spectrum te creëren. Terwijl sommige ontwerpers de voorkeur geven om in RGB te werken, wees er zeker van om de preview in CMYK te bekijken. Sommige van de door u gekozen kleuren kunnen prima op het scherm er uit zien, maar een totaal ander effect geven wanneer ze worden afgedrukt.

2. Bereid de bleed of afloop voor

Tenzij uw achtergrond kleur van je ontwerp wit is, moet je een bleed of afloop instellen om je visitekaartje te ontwerpen. Het voorbereiden van de Bleed (ja, het klinkt als een heavy metal band) is het instellen van een gebied rond het document, meestal 3 mm met dezelfde kleur als de achtergrondkleur van uw kaart ontwerp. Dit voorkomt lelijke randstroken op de rand van de kaarten.

3. Vermijd het gebruik van kaders

In principe zou je moeten proberen om kaders rond de randen in je ontwerp van je visitekaartje te voorkomen. Ze kunnen er goed uitzien, maar wanneer de kaarten gesneden worden, zal de kans groot zijn om ‘onevenwichtige' randen te hebben. Alle printers hebben een foutmarge voor het snijden van de kaarten, die tot enkele millimeters kunnen oplopen.Wat je op je scherm kan zien:Wat je zou kunnen ontvangen:Let vooral op hoe de randen kunnen verdwijnen wanneer de naamkaartjes niet juist gesneden kunnen worden. Zelfs enkele millimeters kunnen het verschil in je design van je visitekaartje maken.

4. Gebruik complementaire kleuren

Kies kleuren die esthetisch zijn. Een mengelmoes van heldere en felle kleuren kunnen uw visitekaart tussen de massa doen opvallen, maar het zou om de verkeerde redenen kunnen zijn. Het is ook de moeite waard om na te denken buiten je visitekaartjes om: gebruik je kleurenschema consistent in uw media (website, twitter, e-mail handtekening) om een professioneel beeld van jezelf te ontwikkelen.

Er zijn tal van tools beschikbaar op het internet om u te helpen om de perfecte kleurenpallet te creëren. COLOURlovers is een community website waar mensen kleurenpaletten kunnen maken en dat anderen erop kunnen stemmen en commentaar geven. Het is een grote bron van inspiratie, met enkele indrukwekkende tools om mee van start te gaan.

5. Zorg ervoor dat je tekst leesbaar is

Dit is een essentieel (en soms over het hoofd gezien) element in het ontwerpen van je visitekaartjes. Je zou het niet willen dat je (potentiële) klanten hun ogen moeten inspannen om uw website-adres of e-mail te lezen. Zorg ervoor dat uw tekst minimaal 8 pt is en in een duidelijk leesbaar lettertype. Indien je een iets kleiner grootte dan 8 pt neemt, kan dit er prima op uw monitor uitzien, maar kan op het afgedrukt resultaat als vaag en knoeierig uitzien. U kunt ook proberen om uw naam of belangrijke contactgegevens te accentueren door ze iets groter en brutaler dan de rest van uw informatie op uw naamkaartje te plaatsen.

6. Integreer belangrijke informatie

Zorg ervoor dat u alle informatie die uw klant nuttig zou vinden, op de achterkant van uw kaart staat. We hebben een korte checklist voorzien, maar je kan er ook andere elementen bijvoegen die voor jou relevant zijn:

Uw naam – plaats de naam hoe je klanten je het beste kennen

Wat je doet - Vergeet niet te vermelden wat je doet of wat je hoofdactiviteit is Integreer ook de organisatie waar u momenteel mee verbonden bent, eventueel met het logo

Contactinformatie - telefoonnummer, e-mail, werkadres, sociale media etc.

QR code - QR-codes zijn een geweldige manier om visueel web adressen, telefoonnummers of vCards te genereren. Er zijn tal van gratis QR-code generatoren op het web om u hiermee te helpen.

7. Je ontwerp bewaren

Dit is ook een belangrijk onderdeel van het proces, vooral als je je harde werk in een eindproduct wilt zien.

Zorg ervoor dat alle tekst ingesloten of naar contouren is omgezet. Vergeet niet om de richtlijnen of kleurenschema’s te verwijderen Voor het beste resultaat, sla uw ontwerp op als een vector-gebaseerde PDF, om scherpe lijnen en een hoge afdrukkwaliteit te garanderen. Als je ze in JPEG of PNG opslaat, kan dit in vaagheid rond randen en teksten resulteren

En dit waren de tips om u te helpen uw eerste visitekaartje te ontwerpen.
Welke andere tips heb je voor het ontwerpen van het perfecte visitekaartje?

28/08/2015
Andry Cucca